Táncetikett - avagy kis táncos illemtan

Minden társaságnak, helynek megvannak a maga normái, "szabályai", így a társastáncos közösségekben is vannak bizonyos illemszabályok, amelyeket érdemes betartani. Ezeket szedtük csokorba az alábbiakban.

Lányok a tánctanításon

Elöljáróban egy kérés az urakhoz

A táncos közösségek akkor maradnak egészségesek, akkor fognak bővülni, színesedni, ha az odajárók mindegyike tud fejlődni, és jól tudja érzi magát az eseményeken. A parkett szélén "petrezselymet áruló" hölgyeket is ide kell érteni. (Valljuk be, nekünk is hamar elmenne a kedvünk, ha egy fárasztó hét végén táncolni indultunk, és három-négy bulit végigácsorgunk, miközben látjuk, hogy mások végigtáncolják az estét.) Ennek elkerülése végett szeretnénk megkérni Bennteket, Urakat, hogy fordítsatok figyelmet arra, hogy egy este nem több, mint két-három számot olyan lánnyal táncoljatok, akivel még nem táncoltatok egyáltalán, vagy régen táncoltatok. Ezzel örömet okoztok nekik, jobbá teszitek a lányok estéjét, így legközelebb is eljönnek, és jobban fejlődnek, és bele tudnak kerülni a bulik vérkeringésébe a későbbiek folyamán. Előre is köszönjük a lányok nevében! ;)

Találkozás, bemutatkozás

West Coast Swing táncosok a Parkett Klub Modern buliján

Ha táncórán vagy bulin ismeretlennel találkozol, akkor köszönj, és mutatkozz be neki, utána kérd fel táncolni.

Felkérés

Általában a férfiak kérik táncra a nőket, de egyes táncoknál, mint a west coast swing és ceroc, ez fordítva is elfogadott. Felkéréskor odamész a kiválasztott partnerhez, és felfelé fordított tenyérrel és egy rövid "Szabad (egy táncra)?" vagy "Táncolunk?" kérdéssel jelzed szándékodat.

A felkérést nem szokás visszautasítani. Általában két válasz közül választhatsz: Igen. vagy Igen, de csak egyre. Persze itt is akad kivétel:

  • Ha már több számot végigtáncoltál, és pihenni szeretnél, erre lehet hivatkozni. (DE akkor az alatt a szám alatt már ne menj mással táncolni, mert azzal megsérted az előző felkérőidet!) Ilyenkor megígérheted, hogy a következőre elmész vele táncolni.
  • Ha a már másnak ígérted a táncot.
  • Ha a tánc jellege túl intim, simulós vagy túl gyors számodra, és emiatt nem szeretnél rá táncolni. Ilyenkor is ígérhetsz neki egy későbbi táncot.
  • Ha erősen ittas vagy modortalan a felkérő úr: ha kihagyja az ismerkedés részt, egy „Gyere má', rázzunk!”-kal invitál, akkor nyugodt szívvel elküldheted, hogy próbálkozzon máshol.
  • Sajnos létezik még egy valós probléma: a higiéniai okokból való visszautasítás - a férfi ruházata rendetlen, igénytelen, kinézete kívánni valót hagy maga után, és itt nem hozott dolgokra kell gondolni :), hanem kifejezetten a megjelenésre. Fiúk, igen is, tessék adni magatokra!

Ceroc táncosok a Parkett Klub Modern buliján

Ha a hölgy nemet mond a férfinak, akkor ő azt megjegyzés nélkül tudomásul veszi. Lányok, azt viszont nem árt észben tartani, hogy a srácok alapvetően rettegnek a visszautasítástól. A gyöngébb szívűek kis eséllyel fognak másodszor is felkérni, két egymás utáni elutasítás után pedig nyugodtan leírhatsz bárkit. Ha még ezek után is próbálkozik, akkor nagyon akarhat valamit, alkalmasint nem csak táncolni.

Felkérésnél félreértések is adódhatnak, ha nagy társaságban többen is ülnek egy csoportban, és nem tudják kinek érkezett a felkérés. Nem illik elutasítani azt, aki magára vállalta a táncot. Egy tánc után újra meg lehet próbálni felkérni, akit eredetileg szerettél volna.

Olyan hölgyet is bátran fel lehet kérni, aki a parkett szélén cseveg, hiszen táncos buliba jött, nagy valószínűséggel táncolni. :) Sőt, az olyan hölgyeket is, akik a kedvesükkel érkeztek (ha nem éppen romantikáznak vagy veszekednek a párjukkal). Megsúgok egy titkot: egy-egy ilyen felkérés a pár hangulatát is feldobja, mert a hölgy örül, hogy megtáncoltatják, a férfi pedig büszke lehet, hogy csinos a barátnője és/vagy jól táncol. ;)

Boogie-Woogie táncosok a Parkett Klub Modern buliján

Hölgyválasz

Ha a házigazda vagy a DJ hölgyválaszt hirdet, akkor szabad a pálya a hölgyeknek, akárkit felkérhetnek, az úr nem utasíthatja vissza a felkérést.

Igent mondott

Vezessük a táncparkettre a hölgyet. Ha van hely, akkor magunk mellett, ha teltház van, és nagy a tömeg, de nem akarjuk félúton elhagyni párunkat, akkor fogjuk a lány kezét magabiztosan, menjünk előre, és vezessük magunk mögött. Úgy tűnhet, hogy előre kellene engedni partnerünk, de jobb, ha nem használjuk jégtörőnek törékeny kincsünket.

 

Salsa Táncosok a Parkett Klub Salsa buliján

Tánc közben

Nem rágózunk, mert ez zavarhatja párunkat, emellett veszélyes, mert mozgás közben könnyen félrenyelheted a rágót.

Nem tanítunk, ha azt a párunk külön nem kéri. Tánc közben 100 %-osan a saját táncunkra és a partnerünkre figyelünk, nem kerüljük partnerünk pillantását. Nem nézünk meccset a lány mögött lévő kivetítőn, nem a következő partnert vadásszuk.

Mindig a szám végéig táncolunk. Nem túl udvarias a szám közepén otthagyni a másikat, ha kéri mert mondjuk rosszul lépett, és fáj valamije, akkor persze segítsünk neki, és kísérjük a táncparkett szélére, lehetőleg ülőhelyre.

Vezetés

Tánctanítás a Parkett Klubban

A táncban a férfi vezeti a hölgyet, a nő reagál a vezetésre. Erre ne vállalkozzon a hölgy, mert az roppant kellemetlen. Normális esetben a párod jól vezet, ekkor neked "csak" követned kell, és kihasználni azokat a lehetőségeket, amiket ő nyit meg neked, hogy a tánctudásod megcsillanthasd. Sok úr viszont nem megfelelő minőségben vezet, amiből a türelmetlenebb és erőteljesebb hölgyek azt a következtetést vonták le, hogy akkor ezt majd ők intézik. Ne tegyétek, Lányok! Ha hosszabb távon akartok együtt táncolni, akkor hagyjátok a férfira a vezetést, mert egy: meg kell tanulnia valamikor, kettő: a férfiak nem szeretnek olyan nővel táncolni, aki nem hagyja magát vezetni.

Ne rángass! A szép tánc egyszerű, gördülékeny és kifinomult. Vannak, akik szerint a vezetésben megengedett a hirtelen és erőteljes rántások alkalmazása. Emlékezni biztos fognak rá, de később valószínűleg inkább kerülni fogják a "rángatós" urakat, mint örülni nekik. Tehát a figurák közötti hirtelen irányváltás kerülendő, próbálj inkább gördülékenyen vezetni. Egyetlen hirtelen "manőver" megengedett: amikor a partnert egy komoly ütközéstől védi a férfi. (Egy kisebb ütközés még mindig jobb, mint egy nagy rántás.) Előrelátással táncolj, finoman, óvatosan, és mindig tudd, hova és mibe vezeted a párodat!

Táncosok a Parkett Klub Modern buliján

Tánctudás

Nem tud mindenki tökéletesen táncolni. Ha kiderül, hogy partnerünk néha téveszt, nem szabad erre felhívni a figyelmét gúnyos vagy bántó megjegyzésekkel. Tegyünk úgy, mintha észre sem vettük volna, vagy mosolyogjunk rajta együtt. :) A lányoknak is időbe telik megtanulni a követést, az alkalmazkodást. Ráadásul minden egyes partnert meg kell szokni a tánc elején, mert minden úr máshogy vezet. Ezért érdemes minden tánc kezdetén alkalmazkodni mindkét félnek, egyszerűbb figurákkal egymásra hangolódni. Ha úgy érzed, hogy nem oldódott fel eléggé a partnered, akkor dicsérd meg, biztosan segíteni fog. ;)

Figurák

West Coast Swing táncosok a Parkett Klub Modern buliján

Azt kevés lány élvezi, ha bonyolultabbnál bonyolultabb figurákat próbálnak neki vezetni, és neki nem sikerül lekövetni. Csak addig menj el, ameddig a lány is tud követni! Sokkal jobban fogja élvezni, ha egyszerűbb figurákat táncolsz, de azt zenére, mintha már ritmusból is kiesel, annyira meg akarsz csinálni egy extra-extra-szuper-haladó figurát. Az is jó, ha végig meg tudod őrizni az kontrollt, először mert Te vezetsz, másodszor, mert meg tudod védeni a párodat a "koccanásoktól".

Boogie-Woogie táncosok a Parkett Klub Modern buliján

A haladóbb figurákat nem feltétlenül ismeri mindenki. Ezeket is érdemes megpróbálni, viszont készülj fel, hogy szükség lesz némi improvizációra abban az esetben, ha nem tudod levezetni őket a hölgynek. Ha nem megy neki, és nem kéri, hogy próbáljátok meg újra, akkor 2-3 sikertelen próbálkozás után nevessetek egyet rajta, és inkább pihentesd a figurát, de általában harmadszorra menni szokott. :) Persze, ha igazán jól vezetsz, és a párod jól követ, akkor szinte bármit le lehet vezetni, de akkor is fontos, hogy nagyon figyelj a párodra és a környezetre is. A kezeddel, és a lábaddal ne tegyél nagy mozdulatokat, mert megüthetsz vagy megrúghatsz valakit! Előfordul, hogy a kevés hely miatt mégis összeütköztök egy másik párral. Ilyenkor a férfi kötelessége bocsánatot kérni.

Bújócska, döntések, ejtések és intim figurák

West Coast Swing táncosok a Parkett Klub Rock & Roll buliján

Ha ismeretlen lánnyal táncolsz, akkor ne a legbonyolultabb, legsimulósabb figurákkal kezdd, hagyj időt, hogy egymásra tudjatok hangolódni. Aztán próbáld ki, hogy mit tud lekövetni, meddig mehetsz el, figyeld a hölgy reakcióit. Nincs rosszabb élmény annál, mint amikor az úr annyira meg akarja csinálni a figurát, hogy az a hölgynek már kellemetlen, kényelmetlen vagy esetleg fáj is. Ha döntést csinálsz, akkor először piciben csináld, figyeld a partneredet, hogy mosolyog-e, szereti-e. Ha igen, akkor lehet próbálkozni mélyebb döntésekkel, de akkor se töröld fel a lány hajával vagy a ruhájával a padlót! ;) Ha látod, hogy fél vagy feszeng, akkor inkább ne vezess ilyesmit!

Összefoglalva: ne feszítsd túl a húrt, kicsiben próbálkozz először, és figyeld a a partnered reakcióit!

Ha olyan jó a buli, hogy már rendesen kimelegedtél, akkor ügyelj rá, hogy az izzadságodat ne a lány kezébe, karjába töröld pl. a bújócskázós, nyakbaakasztós figurák közben! Ilyenkor, amint tudsz menj el törölközni, frissíteni, pólót váltani! Hidd el, értékelni fogják a lányok.

Boogie-zó pár a Parkett Klub Rock & Roll buliján

Emelések

Buliban emeléseket ne csinálj, "social dance"-ben nem szokás. Azok show-kra, bemutatókra valók! Bemelegítés nélkül sérülést okozhatsz a párodnak, főleg ha esetleg fogyasztott valamilyen alkoholos italt aznap este már, de ha zsúfolt a parkett, és összeütköztök, megrúgtok valakit, akkor másoknak is. Ha üres a parkett, akkor sem ajánlott, mert azzal rossz példát mutatsz a kezdőknek. Te sem az emelések miatt kezdtél el táncolni, hanem a tánc többi része miatt, tehát emelések nélkül is lehet élvezni azt. ;)

Tánc után

Ha vége a számnak, akkor köszönjük meg egymásnak a táncot, majd az úr visszakíséri a hölgyet a társaságba, ahol „találta” vagy a parkett szélére. :) Előfordulhat, hogy nem sikerült úgy egy tánc, ahogy azt szerettétek volna, de mindannyian szórakozni jöttetek ezért őrizzétek meg jó kedveteket, és semmiféleképp se bíráljátok a partnert! Ha jót akarsz magadnak, akkor szükség esetén csak udvariasan kritizáld, és ne cikizd. De mindenképpen tanácsos a mértékletesség, mert ha meg "túldicséred" az igen könnyen a fejébe szállhat.

Még egyet?

Ha olyan jót táncoltunk, és ezt látjuk a partnerünk arcán is, akkor kérhetünk még egy táncot. Ezt ne tegyük meg túl sokszor egymás után egy partnerrel, mert lehet, hogy csak túl udvarias, és közben már szeretne kimenni a mosdóba vagy a büfébe, illetve a többiek elől sem illik "stipi-stoppolni" a lányt. :) Létezik egy íratlan szabály, hogy buliban háromnál többet egyszerre csak azzal illik táncolni, akivel komolyak (értsd: komolyak) a szándékaink. Kivétel ezalól a kizomba mint műfaj, ott ez a tánc meditatív jellege miatt szokás.

Táncosok a Parkett Klubban

Lekérés

Bulikban annyira nem szokás, inkább bálokban, ahol folyamatos a zene, nincsenek elkülöníthető zenei számok. Ekkor az úr megáll a táncoló pár mellett, és udvariasan meghajolva az úrnak felteszi a "Szabad?" kérdést. Ilyenkor illemtudóan át kell engedni a lekérő számára a hölgyet. Megtagadni csak abban az esetben szabad, ha a hölgy nem kíván az illetővel táncolni. Ha nem táncolhatunk a hölggyel, akkor sem szabad megsértődni, és durva szavakat használni. A lekért nőt visszakérni nem illendő. Ha mégis ragaszkodunk a partnernőnkhöz, meg kell várni, amíg valaki más lekéri, és csak aztán "zaklathatjuk" újra a párt.

Ha épp nem ropjuk

Ha szeretnénk a táncterem egyik feléből a másikba jutni, akkor ne szeljük át a táncparkettet, hanem a szélén közlekedjünk, hogy ne zavarjuk a többiek táncát!

Parkett Klub Rock & Roll buli

Összefoglalás

Az itt leírt dolgok inkább segédvonalként szolgálnak, mint szabályként. Kultúránként, stílusonként és szórakozó-helyenként eltérnek e szokások. A tanácsom az, hogy mindenkivel legyünk olyan kedvesek és udvariasak, amennyire azt elvárjuk másoktól, és tartsuk be ezeket a szabályokat, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki az esténkből. ;)

Írta: Lulich Emese és Viszolay Ádám, Riskó Gergely és saját régebbi írásaik nyomán

 

Hozzászólások